forbrukslån

Hvordan finne billigste forbrukslån?

Med et enkelt søk etter forbrukslån på Internett får du opp titalls forskjellige annonser med tilbud om lån. Disse tilbudene har alle forskjellige vilkår knyttet til både renter og gebyrer. Det kan være vanskelig å finne frem til det lånetilbudet som passer din økonomi. Både med tanke på kostnader, men og knyttet til kriterier som årlig inntekt og alder. Bankene har forskjellige grenser, som betyr at du kan få tilbud om lån i en bank og ikke en annen.

Søk og sammenlign långivere

Før du søker om lån er det en fordel å sammenligne långivere av forbrukslån. Dette kan du gjøre gjennom en låneportal som har oversikt over ulike lånetilbud. Her kan du legge inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid og få en liste over mulige tilbud. Vær obs på at dette er estimater og ikke nødvendigvis det faktiske tilbudet du får. Her kan du også se hvilke banker som kan tilby lån etter din årlige inntekt og om du er student eller ikke.

Du kan også sammenligne lånetilbud etter at du har søkt om lån, uavhengig om du har søkt hos enkelte banker eller gjennom en lånemegler. Søker du flere banker er det større sannsynlighet for å få innvilget lån, hvis du møter kriteriene. Søker du hos flere banker individuelt må du fylle ut flere søknader, noe som tar tid. Du får også svarene på lånetilbud spredt på forskjellige steder. Med en lånemegler sender du inn en søknad som videreformidles til samarbeidspartnere. Du får tilbudene sendt til lånemegleren og har da alle tilbudene samlet på ett sted.

Faktorer som må sammenlignes på forbrukslån

Når du skal sammenligne forbrukslån er det flere tall du må se på. Du må også huske å se på lånet i sin helhet, og ikke bare renter eller gebyrer.

Nedbetalingstid

Du skal i hovedsak få tilbud om et lån med ønsket nedbetalingstid. Men i noen tilfeller kan bankene tilby lån mot en kortere eller lengre nedbetalingstid. Følg med på dette da denne påvirker det totale lånebeløpet.

Nominell og effektiv rente

Når du sammenligner rentene må du se på både nominell og effektiv rente. Den nominelle renten viser hva bankene tar i godtgjørelse for å låne ut penger. Dette dekker også godtgjørelsene for inflasjon og risikoen banker tar ved å låne deg penger. Effektiv rente viser nominell rente pluss gebyrer og ekstra utgifter. Så når du sammenligner må du se på begge satsene.

Etableringsgebyr og administrative kostnader

Når du inngår en avtale om lån må du betale et etableringsgebyr. Dette gebyrer varierer i størrelse fra bank til bank, men ligger normalt mellom 500 og 1 000 kroner. Når det kommer til administrative gebyrer er dette mer individuelt. Noen banker har ingen gebyrer. Andre har satser som ligger mellom 30 og 100 kroner i måneden.

Den totale lånesummen

Alle postene over påvirker den totale lånesummen. Med høye renter og gebyrer vil lånet bli dyrere. Men hvis nedbetalingstiden er kortere kan den totale lånesummen bli tilsvarende et lån med lavere renter og ingen gebyrer, men med lang nedbetalingstid. Så når du skal sammenligne og vurdere nedbetalingstid, må du holde et høye med denne. Du kan spare deg selv for flere tusen ved å redusere nedbetalingstiden.

Oppsummering av billige forbrukslån

For å finne det billigste forbrukslånet må du sammenligne de ulike tilbudene. Ikke takk ja til det første og beste lånet du får tilbud om. Sjekk hvilke banker som kan tilby lån til en person i din situasjon og hva slags tilbud du kan forvente. Du står også fritt til å søke om forbrukslån uten å inngå avtale om lån. Det å søke er gratis og uforpliktende så hvis ingen av tilbudene er gode nok, kan du takke nei.