forbrukslån

Hvorfor det ikke er mulig å få lån på minuttet

Du kan søke om lån på minuttet, men å få svar på lånesøknaden tar tid. Og det er ikke uten grunn. Etter innstramninger rundt utlånspraksis er bankene pålagt å gjennomføre en kredittsjekk før de kan innvilge et lån. Dette tar tid, selv med digitale løsninger. I noen tilfeller må bankene også innhente mer informasjon, noe som forlenger hele prosessen.

Søke om lån på minuttet

Å søke om lån på minuttet er fullt mulig med bankenes heldigitale løsninger. Med tilgang til Skatteetaten og gjeldsregisteret kan banken innhente all nødvendig informasjon og fylle inn. Det eneste du må gjøre er å dobbeltsjekke at alt stemmer. Tallene fra skattemeldingen kan være utdaterte, avhengig av når på året du søker.

Er du usikker på hvilken bank som kan tilby deg lån og vil unngå å sende flere søknader samtidig kan du benytte deg av en låneportal eller lånemeglere. Med låneportalen kan du se hvilke banker som tilbyr lån etter de kriteriene du møter. Dette vurderes som oftest ut fra årlig inntekt og alder. Gjennom lånemegler sender du inn en søknad om lån som formidles videre til alle bankene formidleren samarbeider med.

Ved å sende søknader til flere forskjellige banker øker du sjansene dine for å få innvilget lånet. Du får også muligheten til å vurdere lånetilbud og velge det beste om flere banker kan tilby deg lån. Dette sparer deg for både tid og penger.

Behandling av lånesøknad

Fra banken mottar søknaden om lån til den er ferdigbehandlet, kan det ta alt fra en time til flere dager. Dette påvirkes i størst grad av hvilket lån du søker om og hvor mye. Om du har fått avslag på søknaden om lån på minuttet og ønsker manuell gjennomgang, tar dette også lengre tid.

Når bankene behandler søknaden din om lån gjennomføres en kredittsjekk. Dette gjøres for å sjekke statusen på din personlige økonomi, hvor mye lån du har og om du har betalingsanmerkninger. Denne vurderingen legges også til grunn når bankene fastsetter hvilken rente de kan tilby.

Siden kredittsjekk og vurdering av risiko tar tid tar også behandlingen av lånesøknaden tid. Lånemegler av forbrukslån og andre usikrede lån gir svar i løpet av 24 timer, da disse lånene er enklere å behandle. Lån til bil og bolig kan ta lengre tid avhengig av hvor mye du søker om og til hvilken belåningsgrad.

Innvilgelse av lån på minuttet

Ser vi på usikrede lån som handlekontoer eller utsatt betaling, som er en form for kreditt, er dette lån som kan innvilges på minuttet. Dette gjelder også om du søker på mindre lån, gjerne under 5 000 kroner. Mindre lån kan vurderes raskere, da bankene tar en mindre risiko.

Ved søknad om større lån vil det ta lenger tid å vurdere søknaden, da flere faktorer spiller inn. Du kan for eksempel ikke ha mer gjeld enn det som tilsvarer fem ganger din årlige inntekt. Tjener du 500 000 kroner i året kan du ha lån på inntil 2,5 millioner kroner. Har du mye lån fra før reduseres mulighetene for å få innvilget mer lån.

Unntak for denne vurderingen er om du søker refinansiering. Siden du ikke øker gjeldsgraden din, men derimot reduserer antall lån du har, kan bankene innvilge disse lånene. Det er forøvrig ikke mulig å få lån på minuttet til refinansiering, da bankene må gi deg bedre lånevilkår enn det du har i dag.

Utbetaling av lån

Selv om du kan søke om lån på minuttet og få lånet innvilget i løpet av noen timer vil ikke pengene stå på konto samme dag. Før bankene kan utbetale lånet må du signere avtalen med bankID. Banken må også registrere at avtalen er registrert og godkjenne utbetalingen. Normalt sett tar det mellom 1 og 3 virkedager fra lånet er godkjent og avtalen signert til pengene står på konto.

Hvis du søker om lån til refinansiering må du oppgi hvilke krav som skal refinansieres. Nye regler sier at bankene skal betale ut kravet direkte, slik at lånet går uavkortet til refinansiering. Har du fått innvilget mer lån enn du hadde i krav, vil resterende beløp blir utbetalt til din private konto.

Oppsummering av hvorfor det ikke er mulig å få lån på minuttet

Du kan søke om å få innvilget en søknad om lån i løpet av kort tid. Men på grunn av formaliteter rundt vurdering og bankenes egne kriterier til låntakerne tar det tid. Tar det tid å behandle din søknad om lån er det større sannsynlighet for at lånet kan godkjennes. Avslag på lån skjer som oftest rett etter eller kort tid etter at søknaden er innsendt. Bankene vurderer din evne til å betjene lånet før søknaden innvilges, slik at de ikke tar for stor risiko og ikke låner ut mer enn du kan betale tilbake.